Épített örökségek és kulturális hagyatékok megóvása
Épített örökségek és kulturális hagyatékok megóvása
szöveg kicsinyítéseszöveg nagyítása
Vantara Gyulát megtalálja:
facebook
YouTube
Twitter
2018.02.02.  
2807 alkalommal olvasva
Modern Városok Program Békéscsabán, 439 milliárd forintból Képgaléria

Ebből az összegből 81 milliárd forint a közvetlen városunkat érintő fejlesztés, az összeg többi része pedig az M44-es gyorsforgalmi út megépítésének költsége.

Tegnap Békéscsabára látogatott a Modern Városok Program (MVP) aktualizált helyzetének áttekintése érdekében Kósa Lajos, a megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszter. A miniszterrel, a város polgármesterével és alpolgármestereivel, tanácsnokával áttekintettük a városunkat érintő eddigi legnagyobb komplex fejlesztési program minden egyes pontját.

Kósa Lajos a Békéscsaba és a kormányzat által közösen kidolgozott, több mint egy tucat projekt állását áttekintve a megbeszélés utáni sajtótájékoztatón elmondta, az M44-es gyorsforgalmi út építése már zajlik, már csak a Lakitelek és az M5-ös közötti végleges nyomvonal kijelölése van hátra. Megkezdődött a békéscsabai piac csaknem 6 milliárd forintba kerülő fejlesztése, valamint a belváros, a Munkácsy-negyed további fejlesztése is. Napirenden van a nyomdaipari képzőközpont és egy új, 47 hektáros ipari park kiépítése. Hozzátette, a program keretében felújítják a sportcsarnokot, mellé egy új, fedett, 50 méteres uszodát és egy több mint háromezer férőhelyes sportcsarnokot építenek, ez utóbbi lesz a helyi női kézilabda- és röplabdasport fellegvára.

Kósa Lajos beszámolt arról, hogy előrehaladott tárgyalások folynak a Békéscsabára tervezett Röplabda Akadémia kialakításáról is. Szintén körvonalazódik a város által tervezett, összesen 16,2 milliárd forintba kerülő energetikai program, amelynek keretében naperőmű épülne, több intézmény és sportlétesítmény geotermikus energiára állna át, de ebbe a körbe tartozik az úgynevezett intelligens közvilágítás kiépítése is. A repülőtér fejlesztésére eredetileg 6,5 milliárd forintot irányoztak elő, ám időközben felmerült, hogy a fenntarthatóság miatt érdemes újragondolni a projektet – mondta a miniszter. Kitért arra: hasonlóan újratervezést igényel a hűtőház és paradicsomlé-üzem megépítése is, mert az eredetileg tervezett 70 százalékos támogatás és 30 százalékos önerő a tiltott támogatások körébe került.

Szarvas Péter polgármester kiemelte, a város történelmében egyedülálló a program, hiszen annak megvalósítása egyszerre szolgálja a korszerű közlekedés megteremtését, az ipari fejlődés elősegítését és az urbanizáció szintjének emelését. A tervezési és kivitelezési határidőket áttekintve elmondta, hogy az elkövetkező időszakban, fokozatosan minden projekt estében megkezdődnek a kivitelezési munkálatok.

Megyei fejlesztési biztosként többek közt kitértem arra, hogy a Modern Városok Program által egy új szemlélet érvényesül városunkban.

A programmal és annak végrehajtásával kapcsolatban úgy gondolom, hogy:

Ø a békéscsabai MVP teljesíti azt a kormányzati elvárást, hogy csökkenjenek az országon belüli területi fejlettségi különbségek, erre ad a program megoldási javaslatokat,
Ø az MVP támogatja az évszázados hagyományokkal renelkező
- élelmiszeripari feldolgozás bővtését, újraindítását,
- nyomdaipar,
- valamint a helyi termékek piacra jutásának megkönnyítését, többek között a tégla és cserépipar, a gépjármű beszállítási és fémfeldolgozó iprágaknál,
- valamint a sportélet további fejlődését, infrastruktúrájának fejlesztését,továbbá természetesen a számunkra legfontosabb fejlesztést az M44 megépítését.

Köszönet ezért Magyarország Kormányának!Fotók: Lehoczky Péter

2018_MVP_Kosa_Bekescsaban_01.jpg
2018_MVP_Kosa_Bekescsaban_02.jpg
2018_MVP_Kosa_Bekescsaban_03.jpg


2018.04.27.
4182 alkalommal olvasva
2018.04.06.
3937 alkalommal olvasva
2018.03.21.
4077 alkalommal olvasva


Békéscsaba Megyei Jogú Város
legtöbbet olvasott (múlt hónap):
RSS logo feliratkozás az RSS-csatornára feliratkozás
  • Vantara Gyula
    Szent István tér 10. I.emelet 4. ajtó.
    5600 Békéscsaba

    T (+36) 30 / 9454-698
Európai Unió
Kezdőlap Hozzáadás a kedvencekhez Nyomtatás Lap teteje
©2022 Vantara Gyula
parse time: 0.062seconds