szöveg kicsinyítéseszöveg nagyítása
Vantara Gyulát megtalálja:
facebook
YouTube
Twitter
Eredmények és célok

Tisztelt Polgárok!

Az évtizedes lemaradás, valamint a munkahelyek felszámolása után, 2006-tól szeretett városunk elindult a fejlődés, épülés és szépülés útján. Sok mindenre büszkék lehetünk, amit – legfőképpen – az utóbbi időben elértünk. Sokat dolgoztunk azon, hogy a megfelelő úton haladjunk, ám munkáinknak már látható az eredménye, s minél tovább megyünk előre ezen az úton, annál több gyümölcsöt terem nemcsak számunkra, de a következő generációk számára is. Céljaink elérése érdekében van még tennivalónk, de én hiszem, hogy összefogással legyőzhetünk minden akadályt, és felvirágoztathatjuk Békéscsabát, illetve környékét.

„Közös feladatunk az, hogy térségünk, városunk egyre élhetőbb és szerethetőbb otthonunk legyen. Tartsanak továbbra is velem, így együtt elérjük célkitűzéseinket, gyermekeink visszatérnek, itthon telepednek le, emellett unokáink is büszkék lesznek ránk!”

Kérem, tekintsék meg eddig elért eredményeinket, továbbá megvalósítás alatt álló céljainkat!

 • Helyreállítottuk a város gazdasági működését, megállítottuk a városi vagyon felélését
  Az egyik legfontosabb eredmény, hogy a nyílt, rendszeres, pontos elszámolásnak köszönhetően sikerült helyreállítani a város gazdasági működését. Az így megtakarított forrásokat újabb beruházásokra fordítottuk, aminek következtében további munkahelyeket teremtettünk. Településünk működésének finanszírozása céljából egy alkalommal sem vettünk fel hitelt. A pályázati forrásokból szubvencionált fejlesztési célú beruházások önerejének minden forintja után 6-7 forint támogatásban részesültünk.

  “Megállítottuk a városi vagyon felélését, így Békéscsaba vagyona 2006 óta közel 30 %-kal nőtt.”

  Az akkori kormánnyal ellentétben mi már nyolc éve elindítottuk a hivatal racionális átszervezését. Takarékossági okokból magunkon kezdtük a spórolást. Először is csökkentettük a bizottságokat, így csökkentettük a kiadásokat is. Azóta egy képviselő csak egy bizottságban dolgozhat.


 • Eredményesebb, takarékosabb és lendületesebb
  Ez jellemzi most a Békéscsabai Polgármesteri Hivatal munkáját. Az átszervezés óta eltelt időben érezhetően polgárbarátibb lett az ügyintézés. Az új struktúrával ésszerűsödött a vezetési-irányítási rendszer, valamint a döntéshozatal is gyorsabbá és rugalmasabbá vált. A legdrasztikusabb és leginkább vitatott lépés talán az volt, amikor a hivatal létszámát 280 főről 249-re csökkentettük. Ez a szám 2013 elején – a járási hivatal felállásával – 180 főre módosult.
  A lakosság rendszeres tájékoztatása érdekében számtalan lakossági fórumot tartottunk, létrehoztunk egy ingyenesen hívható telefonszámot, illetőleg a város internetes oldalán a kátyúbejelentőt. Ezen kívül a legfrissebb hírekről már nem csupán a település honlapján, hanem a Csabai Mérleg weboldalán is informálódhat.


 • Településfejlesztés, településüzemeltetés
  Nézzük át közösen, milyen új értékeink vannak Békéscsabán!
 • Járda-, valamint úthálózat-fejlesztés
  2007 kezdetén fórumokat tartottunk, s az ott elhangzott igények kiértékelése alapján úgy döntöttünk, hogy szükség van egy nagyszabású járdafelújítási programra. A polgárok igényeihez igazodva, 2008-ban 65 helyszínen 2230 m²-es járdaszakaszt újítottunk fel. 2009-ben 61 területen 24.000 m²-en történtek fejlesztési munkálatok. Emellett, a ´09-es évben 14 millió forintból bővítettük is a város járdahálózatát. A gyalogutak mellett, 3737 m hosszúságban az úthálózat felújítására is sor került.

  „Közelebb kerül” Jamina a belvároshoz
  A közelmúltban kezdődött el az a megközelítőleg 35 Mrd Ft-os vasút-, ill. útrekonstrukciós projekt, amelynek befejeztével Erzsébethely megközelíthetősége alapjaiban fog megváltozni. Ha vasúton jövünk Budapest felől Békéscsabára, az első beruházást érintő szakasz a mezőmegyeri átjárónál található. A vasútvonal mentén tovább haladva, a következő változásra a Szerdahelyi úti kereszteződésnél figyelhetünk fel. Az aluljáró megépültével a vonatra való hosszas várakozási idő már a múlté lesz.
  A következő helyszín, ami a beruházás keretén belül újul meg, a békéscsabai pályaudvart foglalja magában. Itt a peronrendszer mellett a váróterem is átalakításra kerül. Több lesz az ülőhely, megszépül a belső tér, továbbá a jegypénztárak is új külsőt kapnak. Kívülről még szembetűnőbb lesz a változás: a váróterem alatt egy aluljárórendszer vezet majd a peronokhoz.
  A pályaudvar-rekonstrukció mellett a másik nagy volumenű átépítés az Orosházi úti felüljárónál valósul meg. A megnövekedett forgalom miatt 2x2 forgalmi sávos híd kerül kialakításra, ezzel is elősegítve a jaminai lakosok gyors és komfortos bejutását a városközpontba.

  Kerékpárút-fejlesztéseink a térségben és országos viszonylatban is kiemelkedőek
  A 2009-ben kidolgozott közlekedésfejlesztési stratégia mentén az utóbbi években több mint 800 millió forintot költöttünk kerékpárutak építésére, fejlesztésére. Ezzel a Békéscsabán található kerékpárutak hossza összesen 37 km hosszúságúra bővült, ami országos viszonylatban is kiemelkedő eredménynek számít.
  Megvalósult a „Határtalanul két keréken, kerékpárút-hálózat fejlesztése” című projekt. Ennek a tervnek a keretén belül bicikliút épült a Bánszki utca – Árpád sor – Gyulai út – Dobozi út nyomvonalon. Ez a szakasz része a Békéscsaba – Nagyszalonta közti, HURO pályázati forrásból megtervezett, országhatáron átnyúló hálózatnak. Eme beruházás mellett, a Kistérségi Társulás kooperációjában megépült a Kétsopronyt Békéscsabával összekötő, 12 km-es kerékpárút a 44-es főút mellett.
  A kerékpárút-hálózat fejlesztésére irányuló erőfeszítéseink eredményeként 2012-ben harmadszor kapta meg városunk a „Kerékpárosbarát település” címet. A cél az, hogy egész régiónk élhetőbb, zöldebb térség legyen.

  A megye szíve ismét lüktet!
  2013-ban lezárult a belvárosrehabilitáció-program első üteme, melynek köszönhetően főterünk is új fényben tündököl. A felújítás elsődleges célja az volt, hogy megyeszékhelyünk központja ismét visszanyerje patinás hangulatát.
  Településünk centruma immáron nem csupán az ünnepélyeknek biztosít méltó helyszínt, de hétköznapjainknak is üde színfoltja lett. Jó érzéssel tölti el az embert a szökőkutak, csobogók látványa, egy városi sétát követően szívesen pihennek meg a polgárok a több mint 180 db kihelyezett parkbútorzaton. Már eddig is számos rendezvény, fesztivál bizonyította a tér létjogosultságát, így elmondhatjuk, hogy joggal vagyunk büszkék Békéscsaba belvárosára.

tovább a második oldalraBékéscsaba Megyei Jogú Város
legtöbbet olvasott (múlt hónap):
RSS logo feliratkozás az RSS-csatornára feliratkozás
 • Vantara Gyula
  Szent István tér 10. I.emelet 4. ajtó.
  5600 Békéscsaba

  T (+36) 30 / 9454-698
Európai Unió
Kezdőlap Hozzáadás a kedvencekhez Nyomtatás Lap teteje
©2022 Vantara Gyula
parse time: 0.055seconds